Crònica de la jornada de la Taula de Salut i natura de Catalunya

  • Categoria de l'entrada:blog
  • Autor de l'entrada:

  “La natura ens aporta valors insubstituibles per a la salut i benestar integrals, en les tres dimensions constitutives de l’ésser humà: salut física, psicològica i espiritual”. (Declaració sobre la interdependència entre la salut i la natura a Catalunya, 2019)

El dimecres 25 de setembre es va desenvolupar al campus universitari de Girona la segona trobada de la Taula de Salut i Natura  (https://taulasalutinatura.cat/reserva-la-data-trobada-de-la-taula-de-salut-i-natura-a-girona-el-25-de-setembre/) amb els reptes d’anar activant les xarxes, potenciar les taules sectorials al voltant d’aquesta temàtica així com augmentar la implicació i participació dels diferents sectors..

Des de ConnexióNatura vam conèixer projectes, persones i col·lectius que treballen la natura i la salut conjuntament.   .

A destacar l’interés i motivació de les persones assistentes i la bona energia per part de la gent que va fer possible la jornada amb èxit.

Al moure’ns i treballar en diferents territoris com ara el Baix Maestrat proper a les terres de l’Ebre, vam participar a la taula sectorial de les Terres de l’Ebre on mostrem el projecte de la Fundació GEA Reviure. També vam fer ressò de la jornada del fórum de sobiranies i consum conscient  Revoltess celebrada a Amposta el dissabte 14 de setembre. Apleguem la idea d’incrementar la voluntat per tal de que els projectes avancen i siguen duradors i sostenibles. A més a més vam resaltar la importància d’aquests temes relacionats amb estils de vida més saludables, i formes d’alimentar-se que lliguen molt amb un major respecte i estima per la natura i la nostra pròpia salut. Aquesta temàtica, des de la nostra visió creiem que ha de ser integrada amb major preponderància en aquesta mena d’interfase salut i natura per tal d’avançar en el camí de la reconnexió humana amb la natura amb majors nivells de salut vital.

Altra idea present al llarg de tota la jornada va ser la de la necessària major implicació de tots els sectors (públic, privat, societat del coneixement,…) per tal de fer-ne més en comú. Un exemple immediat en aquesta línia el configuren les actuacions que es porten a terme a l’àmbit de la ciutat de Girona on s’intenta interconnectar els seus diferents barris des de les zones verdes i el mateix riu, i on la ciutadania va fent-se co-partícip a poc a poc en el maneig i usos adients del territori.

La jornada va concloure a la tarda amb dues activitats gratificants a l’aire lliure al voltant del riu Onyar, per una banda un itinerari on ens vam explicar la filosofia i diferents tasques portades a terme per tal de posar en valor per a tothom aquest bonic indret  així com un passeig per reduir l’estrès i augmentar el metabolisme (http://www.emf.cat/ca/projectes/l/416-la-vora-de-girona-projecte-marc.htmlhttps://xcn.cat/projecte/gironat-gir-cap-a-la-renaturalitzacio-per-a-una-girona-mes-resilient-i-saludable/)